Onze duiven

Stamopbouw duiven 2018
Voor het eerst sinds vele jaren zal er enkel op het eigen duivenhok gekweekt worden. Wij hebben zes vaste koppels en vier occasionele koppels waaronder ook enkele vliegduiven. Het spreekt voor zich dat voor de opbouw van het eigen hok enkel kan geopteerd worden voor prestatieduiven en enkele bekomen versterkingen van sterk spelende liefhebbers. Zo bijv. een kweekduivin van Ivan Vannijlen, enkele duiven van Alfred Strijker en een duiver van Winy & Guy Nelissen. Wij starten 2018 met ongeveer 20 jonge duiven.


Stamopbouw duiven 2017
In het kweekhok (werfkeet) zitten zeven kweekkoppels. Versterking van een duivin gekregen van Thijs-Peeters uit Maasmechelen en twee duivinnen in bruikleen van Freddy Vermoortel uit Middelkerke: één Verreckt-Ariën uit Tessenderlo en één Huub Hermans uit Born. Ook op het jongenhok zitten nog eens vier kweekkoppels met jonge duiven en jaarlingen en twee oude duivinnen van Willem Mielekamp uit Winterswijk. Bovendien komt uit het kweekhok van Freddy Vermoortel uit Middelkerke ook nog de rechtstreekse jaarlijkse inbreng. Wij starten met 45 jonge duiven waarvan ongeveer de helft uit eigen kweek.


Stamopbouw duiven 2016
In het kweekhok zitten zes vaste kweekkoppels, waarvan er vier een inbreng hebben uit de Panislijn (Ludo Panis uit Diepenbeek). Bovendien zitten op dit hok ook nog twee vliegduivers die gekoppeld zijn met een duivin uit de Panislijn. Uit zes van de acht koppels worden dus duiven uit de Panislijn gekweekt. Bovendien komt uit het kweekhok van Freddy Vermoortel uit Middelkerke ook nog de jaarlijkse inbreng.


Stamopbouw duiven 2015
In het kweekhok met 14 kweekbakken zitten zes vaste kweekkoppels, één jonge kweekduiver gekoppeld met een oude vliegduivin en 6 fond-vliegduiven. Wat betreft jaarlingen en oude duiven is de overschakeling naar de fond dit jaar een feit. Wij hebben ook nog 4 jonge fondduiven met goede afstamming die als kweekduiven worden behouden. Met de jonge duiven richten wij ons in 2015 wederom op de 6 nationale vluchten halve fond. Basis voor de stamopbouw zijn Panisduiven (Ludo Panis uit Diepenbeek), hopelijk hebben wij hier een goede vererving ontdekt. Eén oude duiver blijft in bruikleen bij mijn vriend Jos Ramaekers uit Houthalen. De herfst gaan wij dus in met 24 duiven op het hok. Wij voorzien een twintigtal jongen te kweken, versterkt met een aantal jongen uit het kweekhok van Freddy Vermoortel uit Middelkerke.


Stamopbouw duiven 2014
In het kweekhok – de werfkeetwagen zal hiervoor dit jaar dienen – beschik ik in 2014 over 14 kweekbakken, waar weliswaar ook een aantal vliegduiven op gevestigd zijn (2 oude duivinnen en 9 jaarlingen). Ik heb vijf vaste kweekkoppels en één oude duivin en een duiver die ook niet meer gespeeld worden. Met de overige duiven worden koppels gevormd om te kweken (één duivin als reserve). Eén duiver zit in bruikleen bij mijn vriend Jos Ramaekers in Houthalen-Helchteren.
De duivenkolonie is grotendeels opgebouwd met duiven van de volgende duivenliefhebbers:
 • Marcel Creten en Marc Medart uit Sint-Truiden
 • Jan Delille uit Boorsem
 • Huub Hermans uit Born, Nederland
 • Willem Mielekamp uit Winterswijk, Nederland
 • Anton Naus uit Swalmen, Nederland
 • Ludo Panis en Ronny Smeers uit Diepenbeek
 • Georget Pappens uit Eine
 • Jos Ramaekers uit Houthalen-Helchteren
 • Benny Vandenhove-Vandevelde uit Hoeleden
 • Freddy Vermoortel uit Middelkerke (hofleverancier jonge duiven)

Stamopbouw duiven 2013
De duivenkolonie voor 2013 bestaat uit 3 late jonge fondduiven 2012 (jaarlingen 2013) en twee gespeelde jongen 2012 (jaarlingen 2013). Verder zijn er nog 4 doffers van 2011 (oude duiven 2013) waarvan er twee niet meer zullen gespeeld worden (kweek) en 6 duivinnen 2011 (oude duiven 2013) waarvan er ook één een kweekduif is. In totaal zijn er 7 koppels duiven en één reserve duivin. Van deze 7 koppels zijn er 3 fondkoppels, 2 halve fondkoppels en 2 koppels voor de snelheid. De jongen uit deze koppels worden verder aangevuld met 4 à 5 bonnen.

Slechts 3 fondkoppels denkt u? Inderdaad, meer moet dan niet zijn! “Je moet er niet veel hebben maar goei”, heb ik van horen vertellen.
Jan Ceusters uit Berlaar, 1e Nationaal Kampioen KBDB Zware Fond, doet het met vier kweekkoppels.
– Barcelona: 111de en 580ste van 11590 duiven
– Marseille: 80ste en 313de van 3245 duiven
– Narbonne: 90ste en 295ste van 6583 duiven
“Duivensport moet immers ontspanning na het werk zijn en niet nog eens stress bovenop je job, iets wat velen in huidige tijd nogal eens durven vergeten.” aldus Jan Ceusters.


Stamopbouw jonge duiven 2012
De jonge duivenkolonie voor 2012 werd opgebouwd met jonge duiven uit eigen kweek (15 jongen uit 8 koppels jaarlingen), aangevuld met 6 duiven van Freddy Vermoortel uit Middelkerke en 1 duif van Benny Vandenhove-Vandevelde uit Hoeleden. Verder is er ook  nog één jonge duif van Pino Congedo uit Houthalen die afstamt van een eigen verdwaalde Pappensduif. Eén duif werd verstuurd naar Portugal om in juli 2012 mee te dingen aan het Europees kampioenschap voor jonge liefhebbers. De nestbroer werd geschonken voor een bon Kom-Op-Tegen-Kanker. Wij hadden reeds een aanzienlijk aantal verliezen van de jonge duiven door de sperwer waardoor er nog slechts 11 jongen overblijven. Dit aantal werd verhoogd met 4 duiven van Ludo Vogels uit Genk waarvan twee duiven eieren waren uit de tweede leg van onze eigen duiven.
 • eigen kweek (15 duiven)
 • Freddy Vermoortel uit Middelkerke (6 duiven; 2 niet voor eigen hok)
 • Ludo Vogels uit Genk (4 duiven)
 • Pino Congedo uit Houthalen (1 duif; moeder was eigen duif)
 • Benny Vandenhove-Vandevelde uit Hoeleden (1 duif)

Stamopbouw jonge duiven 2011
De jonge duivenkolonie voor 2011 werd opgebouwd met duiven van de volgende duivenliefhebbers:

 • Benny Vandenhove-Vandevelde uit Hoeleden (schenking van 8 duiven)
 • Romain Rega uit Heers (3 duiven)
 • Jan Delille uit Boorsem (4 + 1 duiven)
 • Ata Ogüz uit Genk (1 duif via duivenbon samenspel “De Mijnstreek”)
 • Marcel Creten uit Sint-Truiden (3 + 1 duiven)
 • Ludo Vogels uit Genk (schenking van 2 duiven)
 • Ludo & Jeroen Panis en Ronny Smeers uit Diepenbeek (2 x 2 duiven)
 • Marc Medart uit Sint-Truiden (2 duiven)
 • Georget Pappens uit Eine-Oudenaarde (schenking van 5 duiven)
 • Anton Naus uit Swalmen (schenking van 3 duiven)
Zonder deze mensen hadden wij dit jaar de mooie resultaten niet kunnen behalen. Bedankt!
Advertenties