Methodiek

Vanaf het najaar 2015 zullen wij de medische begeleidingsschema’s van Belgica de Weerd volgen, nl. ‘Rui periode‘, ‘Winterprogramma‘ en ‘Kweekprogramma‘. Wat betreft voeding schakelen wij vanaf  het seizoen 2016 over naar één voedingsproducent, nl. Versele-Laga.

Granen en voedingssupplementen  Fabrikant
Granen Natural vanaf 2016
Wij volgen het Voederschema_Natural van Thijs-Peters pigeons Maasmechelen.
Vlierbessensiroop
Mix oesterschelpen + kiezelgrit Aveve
VI-SPU-MIN Futterkalk Backs
Belgasol (electrolyten) Belgica De Weerd
Eivoer duif – Premium Eggfood CéDé
Innovit – Omega 3 (90 capsules) Action
Mengsel van 4 oliën Delhaize
Dextropur plus Traubenzucker + 10 Vitamine Dextro Energy
Sanodress Plus (verzuring) Hesanol
Powerplay high protein 90% Isostar
Natural Grit, Lookolie, Naturaline, Thee, Vitaminor (biergist) Natural
Oregano Premium Paloma
Konditionspulver RO200 ready Röhnfried
Multi-Power Kräuter-Mix Premium  –

Vanaf 2013 hebben wij de spelmethode van Huub Hermans uit Born overgenomen maar ook naar eigen wensen en noden aangepast. Een spelmethode mag je immers nooit helemaal kopiëren maar moet je zelf naar je mogelijkheden herschikken…

In totaal bevinden er zich ’s winters slechts maximum twintig duiven op het hok “Pigeon Avenue Nada Klaps”. De winter 2015-2016 werd ingegaan met 16 duiven. Rond Kerstmis worden de weduwnaars met de duivinnen gekoppeld. Indien de koppels herschikt worden gaat er eerst nog wel een voorkoppeling aan vooraf. De periode van regulering van verwilderde duiven tussen 22 december en 13 januari – de reisduiven moeten dan van de KBDB toch binnengehouden worden omdat de jacht op wilde duiven open staat – vinden wij een ideale periode om met de kweek te starten. Als de jonge duiven van de weduwnaars twee weken (16 dagen) oud zijn, wordt van elk koppel één jong met de duivin op het jonge duivenhok geplaatst. De andere jonge duiven blijven onder de hoede van de toekomstige weduwnaars. Koppels met vliegduiven mogen maar één ronde grootbrengen om het te snel vallen van de eerste slagpen tegen te gaan. Wij geven de jongen ook om de drie dagen een Omega 3 pil. Een ritueel waarmee wij aanvangen van zodra dat de piepers de neiging hebben om uit de schotel te komen. Het is een manier om de jonge garde van jongs af aan te laten gewennen aan de hand van de duivenmelker. Her$koppeling vindt plaats bij de eerste wedvlucht. Op eitjes van een week (7 dagen) worden de koppels opnieuw gescheiden en wordt vertrokken met weduwschap tot en met de laatste eendaagse fondvlucht.

De jonge duiven komen de eerste keer nooit vóór Valentijnsdag buiten op de plank. Wij proberen angstvallig de sperwer te vermijden. Als de eerste groene bladeren op de bomen staan gaat alles buiten bij goed weer. Ze worden verduisterd vanaf de omschakeling van de zomertijd in het laatste weekend van maart tot 21 juni. Verduistering gebeurt tussen 18.00 uur en 08.00 uur. Hierdoor krijg je een groep jonge duiven die speelklaar is vanaf de eerste halve fondvluchten tot en met de laatste nationale vlucht van begin september.

De jonge duiven worden gescheiden de dag na Pinkstermaandag maar niet bijgelicht. Op Pinkstermaandag worden immers de duiven voor de eenhoksrace van Thailand weggebracht en is er plaats op twee compartimenten op het jongenhok. Er wordt dus met de jonge duiven op de schuifdeur gespeeld en er wordt ook geprobeerd om de jonge duiven zoveel mogelijk te stimuleren door bijv. de nestschotel in het nestvak te plaatsen, door tabaksstelen te leggen enz. Afhankelijk van de paringslust wordt er met enkele koppels ook op nest gespeeld. De methode leverde in het verleden de beste resultaten, en dit nog wel met de duivers. De jonge duiven worden zo veel mogelijk zelf gelapt, weggebracht tot op zo’n 40 km, richting Lummen – Halen – Bekkevoort – Tienen. Leervluchten met de vereniging worden zo laat mogelijk uitgesteld om adeno te vermijden.

Noodzakelijke voorwaarden voor het bereiken van mooie resultaten zijn ondermeer droge ontlasting met enkele donsveertjes erop, witte neuzen en blanke lijven, roze kelen zonder slijm en zachte pluimen en strakke koppen.

Het duivenhok wordt één- tot tweemaal per dag gekuist. Voor de medische verzorging wordt meestal dierenarts Peter Boskamp uit Beek geraadpleegd, eventueel dr. P. de Weerd (maar op de visitedag op dinsdag is dat vrijwel onmogelijk voor ons). De mest wordt onderzocht en er wordt van een viertal duiven een keeluitstrijkje genomen. Afhankelijk van het onderzoeksresultaat wordt gekuurd. Het medisch onderzoek gebeurt enkele weken vóór de koppeling van de duiven maar ook bij de jaarlijkse verplichte inenting tegen het paramyxovirus en enkele weken vóór aanvang van de vliegcompetitie zodat er steeds voldoende tijd is om in te grijpen. Vanaf 2016 worden het gans jaar de medische begeleidingsschema’s van Belgica de Weerd gevolgd.

Vermits wij geen geheimen hebben hier een uitgebreide maar nog onvolledige lijst van eventuele medicatie (bij advies dierenarts).

Medicatie (op voorschrift dierenarts dr. P. Boskamp en eventueel dr. P. de Weerd) Aandoening
Yakult met rode dop Adeno
Baycox Oraal Coccidiose
Poeder 31 (Bony-SES-V-mix) Luchtwegen
Bony Bronchicron – dr. P. Boskamp idem
Rovamycine 500 Reutel
Geelpil Dr. P. Boskamp / Flagyl 500 mg Trichomonas
Avicas Febantel 15 mg, Versele-Laga Wormen

Als voorbereiding gaan de duiven in principe zoveel mogelijk mee als het weer het toelaat tot aan de eerste fondvlucht. Ook wordt er dagelijks goed getraind en met de juiste voeding proberen wij ze optimaal aan de start te brengen. Er wordt hier volle bak gevoerd hetgeen betekent dat er ook altijd wel wat duivenvoer in de bakken ligt. De selectie is hier net als bij vele andere liefhebbers: prestaties, gezondheid en afstamming.

Een interessant artikel over het opleren van jonge duiven lees je in deze nieuwsbrief van Duifke Lacht.

Velen verwonderen zich over de resultaten met zo weinig duiven. Hier is de stelling “Eén slechte duif te veel op het hok, is één goede te weinig”. Een nadenkertje dus.

 

Advertenties